Minden amit tudnod kell mielött elkezdesz állatozni

MENÜ

A juhtartás  Jelentősége  : A juh (birka) a magyar vidék egyik legrégebbi állatfaja, melyet gyapjáért, húsáért és tejéért tartanak. Ezért nevezzük hármas hasznosítású fajnak. A régi magyar fajták jól alkalmazkodtak a környezethez, ellenállók a betegségekkel szemben és gyengébb takarmányozás mellett is eredményesen tarthatók. Jól illenek a természetszerű tartásba, biogazdálkodásba. Őshonos magyar fajták a racka, cikta, cigája.

 

A tenyésztők mára olyan fajtákat alakítottak ki, amelyekben valamelyik hasznosítás jelentősen meghaladja a régi fajták teljesítményét. Így megkülönböztetünk gyapjú, hús és tej hasznosítású fajtákat, valamint ezek kombinációit.

 

A nemesített fajták igényesebbek a tartásra és a takarmányozásra, mint a hagyományosak. A helyi körülmények és a piaci igények alapján lehet eldönteni, hogy milyen fajtát tartsunk. Magyarországon elterjedt fajta a magyar merinó, amely hústermelésre, gyapjútermelésre és tejtermelésre is megfelelő választás lehet.

 

A JUH elNeVezÉse KorA És Neme alapján :

 

• szopós bárány: születése után 50–60 napos korig szoptatják, majd leválasztják

• választott bárány vagy növendék: választástól 1 éves korig

• toklyó (kos–hímivarú és jerke–nőivarú): 1–2 éves korban

• vemhes anya vagy előhasi: a megtermékenyített toklyó

• anyajuh: az első ellés után • apáca: két évnél idősebb, még nem ellett növendék

• kos, tenyészkos: kifejlett hímivarú juh (fél éves korban ivarérett, 3 évesen tenyészérett)

• kereső vagy kötényes kos: csendes ivarzás kiszűrése

• ürü: ivartalanított kos

 

Asztali nézet